Β’1

Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το ποίημα της σελίδας 66 του βιβλίου με τίτλο Οι νότες και κάνουμε αντιγραφή 3 φορές τη δεύτερη στροφή.
Διαβάζουμε το πράσινο πλαίσιο με τις λέξεις που δείχνουν άρνηση και κάνουμε την άσκηση 6 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 37).
Μαθηματικά 
Αντιγράφουμε στο τετράδιο τις ασκήσεις του φυλλαδίου 1η Επανάληψη και τις λύνουμε με προσοχή.
Γλώσσα
Εξασκούμαστε στις προτάσεις που δείχνουν άρνηση. Κάνουμε τις ασκήσεις 7 και 8 στο Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 38) χρησιμοποιώντας τις λέξεις δεν και ούτε αντίστοιχα. Στη συνέχεια αντιγράφουμε τις ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και λύνουμε με προσοχή.
Μαθηματικά
Συνεχίζουμε την επανάληψη στο τετράδιο (στο ίδιο μάθημα, χωρίς καινούρια ημερομηνία).
Για περισσότερη εξάσκηση, μπορείς αν θες να παίξεις στους παρακάτω συνδέσμους:
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το κείμενο της σελίδας 67 του βιβλίου με τίτλο Ο ψεύτης βοσκός και κάνουμε αντιγραφή 3 φορές την αρχή του παραμυθιού.
Κάνουμε την άσκηση 9 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 39). Η σωστή σειρά είναι Μέση, Αρχή, Τέλος, Τίτλος.
Μαθηματικά
Λύνουμε στο τετράδιο τις ασκήσεις του αρχείου Οι αριθμοί μέχρι το 100. 
Για περισσότερη εξάσκηση, μπορείς αν θες να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το κείμενο της σελίδας 70 του βιβλίου με τίτλο Η αρχή του ταξιδιούκαι προσπαθούμε να βρούμε τις 3 φράσεις που μπερδεύουν τη γλώσσα. Τις υπογραμμίζουμε με μπλε χρώμα. Οι φράσεις αυτές λέγονται γλωσσοδέτες. Για να δούμε μερικούς ακόμη στη σελίδα 72! Προσπαθούμε να τους πούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και κάνουμε αντιγραφή 3 φορές τους δύο πρώτους.
Διαλέγω έναν γλωσσοδέτη απ’ όλους και τον μαθαίνω απέξω.
Μαθηματικά
Θυμόμαστε τα διπλά ζευγαράκια και τα μαθαίνουμε απέξω (θα μας βοηθήσει πολύ και στη υπέρβαση της δεκάδας). Γράφουμε τις ασκήσεις του αρχείου Διπλάσιο και μισό στο τετράδιό μας και τις λύνουμε.
Γλώσσα
Ξαναδιαβάζουμε το κείμενο της σελίδας 70 του βιβλίου με τίτλο Η αρχή του ταξιδιού και συμπληρώνουμε το ρήμα είμαι στη σελίδα 72. Στη συνέχεια κάνουμε τις ασκήσεις 2 και 3 στο Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 44). Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις χελώνες, δες το ντοκιμαντέρ στον παρακάτω σύνδεσμο.
Τέλος, αντιγράφουμε τις ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και λύνουμε με προσοχή.
Μαθηματικά
Συνεχίζουμε τις ασκήσεις για το διπλάσιο και το μισό στο τετράδιο (στο ίδιο μάθημα, χωρίς καινούρια ημερομηνία).
Γλώσσα
Διαβάζουμε το κείμενο της σελίδας 73 του βιβλίου με τίτλο Ο άντρας με το ακορντεόν και την άρπα και κάνουμε αντιγραφή 3 φορές τις λέξεις με τα πολλά σύμφωνα στη σειρά που βρίσκονται κάτω από το κείμενο. Συνεχίζουμε στο κείμενο της σελίδας 74 με τίτλο Στη χώρα των αινιγμάτων και βοηθάμε τα 4 παιδιά να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν (οι λέξεις που λείπουν στο κίτρινο πλαίσιο είναι φεγγάρι, παπούτσια και χελιδόνια).
Για να δούμε μερικά αινίγματα ακόμη στη σελίδα 75! Αν ξέρεις την απάντηση, τη γράφεις στις τελίτσες. Αν σου αρέσουν τα αινίγματα, μπορείς να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
Από το Τετράδιο Εργασιών κάνουμε την άσκηση 4 (σελίδα 45). Γράφουμε τη λέξη που ταιριάζει κάτω από κάθε εικόνα. Προσοχή γιατί όλες οι λέξεις έχουν πολλά σύμφωνα στη σειρά!
Διαβάζουμε με προσοχή το αρχείο Ουσιαστικά και εξασκούμαστε παίζοντας στους παρακάτω συνδέσμους:
Μαθηματικά
Σήμερα εξασκούμαστε σε προβλήματα με περισσότερο και λιγότερο. Αντιγράφουμε και λύνουμε στο τετράδιό μας. Επειδή τα προβλήματα είναι αρκετά, καλό είναι να μη λυθούν όλα μαζί.
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το κείμενο της σελίδας 76 του βιβλίου με τίτλο Στη Χωχαρούπα και κάνουμε αντιγραφή 3 φορές τις δυο σειρές που εξηγούν τι σημαίνει Χωχαρούπα (Χωχαρούπα είναι….. ζαχαρωτών). Αφού έχουμε διαβάσει πάρα πολύ καλά για τα ουσιαστικά, αντιγράφουμε τις ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και λύνουμε με προσοχή.
Μαθηματικά
Θυμόμαστε το πάτημα στη δεκάδα. Βρίσκουμε αν χρειάζεται το αντίστοιχο μάθημα από το τετράδιό μας και το ξαναδιαβάζουμε. Μετά αντιγράφουμε τις ασκήσεις και τις λύνουμε με προσοχή.
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το ποίημα της σελίδας 77 του βιβλίου μας με τίτλο Αν όλα τα παιδιά της Γης και κάνουμε αντιγραφή 1 φορά όλη την πρώτη στροφή. Το ποίημα αυτό έχει γίνει και τραγούδι. Πάμε να το ακούσουμε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Τώρα πάμε να κάνουμε την άσκηση 8 στο Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 47). Ποια λέξη ταιριάζει σε κάθε όνομα; Για να το βρεις, πες τις λέξεις δυνατά και δες ποιες τελειώνουν με τις ίδιες φωνούλες. Π.χ. Χαρά – αγορά. Για περισσότερη εξάσκηση, παίξε αν θες στον παρακάτω σύνδεσμο:
Μαθηματικά
Συνεχίζουμε την εξάσκηση στο πάτημα στη δεκάδα, αλλά με αφαιρέσεις (στο ίδιο μάθημα, χωρίς καινούρια ημερομηνία). Βρίσκουμε το αντίστοιχο μάθημα από το τετράδιό μας και το ξαναδιαβάζουμε. Μετά κάνουμε τις ασκήσεις μας με προσοχή.
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το ποίημα της σελίδας 78 του βιβλίου μας με τίτλο Η Ξανθούλακαι κάνουμε 3 φορές αντιγραφή τις λέξεις που τελειώνουν με τις ίδιες φωνούλες:
Ξανθούλα-βαρκούλα
αργά-ξενητειά 
αέρι-περιστέρι
πανιά-φτερά 
Αν κάποιες λέξεις φαίνονται περίεργες, είναι γιατί το ποίημα έχει γραφτεί περίπου 200 χρόνια πριν!
Τώρα αντιγράφουμε στο πράσινο τετράδιο τις ασκήσεις του αρχείου Τετράδιο Εργασιών και τις λύνουμε με προσοχή.
Γλώσσα
Τελειώνοντας το πρώτο μας τεύχος, θα ασχοληθούμε με ασκήσεις επανάληψης. Αντιγράφουμε τις ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και λύνουμε. Αν δεν θυμόμαστε κάτι, ανατρέχουμε στο βιβλίο ή σε προηγούμενες ασκήσεις.
Μαθηματικά
Κάνουμε εξάσκηση στις κάθετες πράξεις.
Μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σας στέλνω την ταινία μικρού μήκους που θα βλέπαμε στην τάξη. Δεν έχω καταφέρει να τη βρω με υπότιτλους, αλλά είναι πολύ κατανοητή και δεν χρειάζεται επεξήγηση.

Το δώρο-Μια συγκινητική ταινία μικρού μήκους

Γλώσσα
Συνεχίζουμε τις επαναληπτικές ασκήσεις στο πράσινο τετράδιο. Αντιγράφουμε τις ασκήσεις του αρχείου Τετράδιο Εργασιών.
Μαθηματικά
Συνεχίζουμε τις κάθετες πράξεις, στο ίδιο μάθημα (χωρίς καινούρια ημερομηνία).
Θα σας παρακαλούσα να χρησιμοποιείτε τους συνδέσμους που σας στέλνω για παιχνίδι και καλύτερη εμπέδωση των ασκήσεων.
Γλώσσα
Συνεχίζουμε τις επαναληπτικές ασκήσεις σε αυτά που μάθαμε στο πρώτο τεύχος της Γλώσσας. Αν υπάρχει κάτι που δε θυμόμαστε, είναι σημαντικό να ψάξουμε να το βρούμε στο βιβλίο μας.
Μαθηματικά
Αντιγράφουμε τις ασκήσεις στο τετράδιό μας και τις λύνουμε με προσοχή. Για περισσότερη εξάσκηση στο πάτημα στη δεκάδα, μπορείς να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
Για περισσότερη εξάσκηση στο συμπλήρωμα, μπορείς να παίξεις εδώ:
Γλώσσα
Κάνουμε τις τελευταίες μας επαναληπτικές ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο. Από αύριο θα ξεκινήσουμε το 2ο τεύχος της Γλώσσας.
Για να κάνεις περισσότερη εξάσκηση, μπορείς να παίξεις στους παρακάτω συνδέσμους παιχνιδάκια με προτάσεις. Για να δούμε πόσο γρήγορα θα λύσεις τις ασκήσεις!
Μαθηματικά
Αφού έχουμε ολοκληρώσει μερικά σημαντικά στο τετράδιό μας, εξασκούμαστε στο λεπτό μας βιβλίο.
Από τις σελίδες 18 και 19 κάνουμε τις ασκήσεις β, γ, δ, ε για το μισό και το ολόκληρο (δες το αντίστοιχο από το τετράδιό μας).
Στη συνέχεια, κάνουμε την άσκηση ε από τη σελίδα 23 με προσθέσεις και αφαιρέσεις.
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το ημερολόγιο της Χαράς στη σελίδα 6 του βιβλίου και κάνουμε αντιγραφή 3 φορές την τελευταία σειρά. Στη συνέχεια, απαντάμε τις 2 τελευταίες ερωτήσεις της διπλανής σελίδας στο πράσινο τετράδιο χωρίς να τις αντιγράψουμε:
Πώς είναι ο ουρανός της Χωχαρούπας;
Πώς είναι το Χωχαρουπάκι;
Μετά κάνουμε με προσοχή την άσκηση 1 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 51). Σκεφτόμαστε αν η πρόταση είναι σωστή ή λάθος και βάζουμε ένα μεγάλο Χ στο αντίστοιχο κουτάκι.
Η Χαρά περιγράφει τη Χωχαρούπα με πολλές λεπτομέρειες. Αφού διαβάσουμε το κείμενο, πάμε να ζωγραφίσουμε αυτή την όμορφη χώρα!
Μαθηματικά
Αντιγράφουμε τις ασκήσεις και τις λύνουμε στο τετράδιό μας. Δε χρειάζεται να αντιγράφεις τις πληροφορίες που είναι στα συννεφάκια σκέψης. Απλώς να τις διαβάσεις.
Γλώσσα 
Όπως μας λέει και η Βάγια στη σελίδα 8, στο ημερολόγιο της Χαράς υπάρχουν πολλές λέξεις χρωματισμένες με μπλε. Αυτές οι λέξεις μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα πώς ήταν η Χωχαρούπα και λέγονται επίθετα. Διαβάζουμε πολύ καλά το αρχείο με τίτλο Τα Επίθετα. Ύστερα διαβάζουμε αρκετές φορές αυτά που μας λένε ο Λουκάς και η Γαλήνη και κυκλώνουμε τα επίθετα στο κείμενο της Γαλήνης. Για αντιγραφή έχουμε τα επίθετα της άσκησης 3 στη σελίδα 9. 
Τέλος, αντιγράφουμε την άσκηση από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και την κάνουμε με μεγάλη προσοχή. 
Για περισσότερη εξάσκηση στα επίθετα, μπορείς να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Γλώσσα
Διαβάζουμε με προσοχή αυτά που μας λένε η Βάγια και η Χαρά στη σελίδα 9 του βιβλίου μας για τα αντίθετα και τα συνώνυμα και κάνουμε την άσκηση 4 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 53).
Στη συνέχεια, αντιγράφουμε τις ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και λύνουμε (συνεχίζουμε τις ασκήσεις για τα επίθετα χωρίς καινούρια ημερομηνία). Για περισσότερη εξάσκηση, μπορείς να παίξεις στους παρακάτω συνδέσμους:

Βρίσκω τα επίθετα

Βρίσκω τις αντίθετες λέξεις

Μαθηματικά
Αντιγράφουμε τις ασκήσεις και λύνουμε με τον τρόπο που εξηγήσαμε.
Γλώσσα
Σήμερα κάνουμε εξάσκηση στα συνώνυμα με την άσκηση 5 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 54). Ύστερα αντιγράφουμε τις ασκήσεις του αρχείου Τετράδιο Εργασιών και λύνουμε. Για περισσότερη εξάσκηση στα συνώνυμα, μπορείς να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις και καινούριες λέξεις.
Μαθηματικά
Λύνουμε τις ασκήσεις στο τετράδιό μας.
Γλώσσα
Σήμερα διαβάζουμε αυτά που μας λέει η Βάγια για τις παρομοιώσεις και υπογραμμίζουμε αυτές που θα βρούμε στα χρωματιστά πλαίσια (σελίδες 10-11). Ο στίχος του Ζ. Παπαντωνίου είναι η αντιγραφή μας.
Διαβάζουμε με προσοχή το αρχείο με τίτλο Παρομοιώσεις και κάνουμε τις ασκήσεις 6 και 8 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδες 54-55).
Για περισσότερη εξάσκηση στις παρομοιώσεις, μπορείς να παίξεις εδώ:
Ευκαιρία να μάθεις και καινούριες εκφράσεις!
Μαθηματικά
Ξεκινάμε την εξάσκηση με τον χάρακά μας (εισαγωγή στη Γεωμετρία). Παίρνουμε ένα λευκό χαρτί και τραβάμε με το μολύβι γραμμές από τη μία άκρη ως την άλλη. Για να καταλάβεις την άσκηση, δες το υπόδειγμα που σου έφτιαξα.
Γλώσσα
Διαβάζουμε αρκετές φορές το ποίημα της σελίδας 14 του βιβλίου μας με τίτλο Ο κόρακας και η αλεπούκαι κάνουμε αντιγραφή τους 4 πρώτους στίχους. Όπως μας λέει και η Βάγια, το ποίημα βγαίνει από έναν μύθο του Αισώπου. Πάμε να τον ακούσουμε ολόκληρο:
Ο Αίσωπος ήταν ένας παραμυθάς που έζησε πολλούς αιώνες πριν και έγραψε μύθους με ζώα. Αν θες, μπορείς να ακούσεις άλλον έναν πολύ γνωστό μύθο του Αισώπου στον παρακάτω σύνδεσμο:
Στη συνέχεια, κάνουμε την άσκηση 10 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 57). Οι λέξεις από το κίτρινο πλαίσιο είναι επίσης αντιγραφή.
Μαθηματικά
Διαβάζουμε πολύ καλά το αρχείο Τα σχήματα και κάνουμε την άσκηση α από τη σελίδα 32 του λεπτού μας βιβλίου και την άσκηση γ από τη σελίδα 33. Μαθαίνουμε όσα περισσότερα σχήματα μπορούμε.
Προσοχή! Τραβάμε γραμμές μόνο με χάρακα!
Για περισσότερη εξάσκηση στα σχήματα, μπορείς να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
Γλώσσα
Διαβάζουμε πολύ καλά το αρχείο Κλίση ουσιαστικών και συμπληρώνουμε τον πίνακα στη σελίδα 14 του βιβλίου. Μετά κάνουμε την άσκηση 9 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 56).
Για να καταλάβουμε καλύτερα τις πτώσεις χρησιμοποιούμε προφορικά το αρχείο Πτώσεις και παίζουμε με ανδρικά ονόματα που ξέρουμε απαντώντας στις ερωτήσεις που βρίσκονται στα συννεφάκια.
Μαθηματικά
Συνεχίζουμε στα γεωμετρικά σχήματα και κάνουμε τις ασκήσεις β και γ από τις σελίδες 34 και 35 από το λεπτό μας βιβλίο. Θυμίζω ότι τραβάμε τις γραμμές μας μόνο με χάρακα.
Για περισσότερη εξάσκηση, μπορείς να παίξεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
Πριν γίνουν οι ασκήσεις στο πράσινο τετράδιο, δείτε προσεκτικά τις οδηγίες από το αρχείο Υπόδειγμα Τετραδίου Εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο θα κλίνουμε όλα τα ουσιαστικά, οπότε θα ήταν καλό να γίνονται με τη σειρά τα βήματα μέχρι η διαδικασία να γίνεται αυτόματα. Μέχρι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την κλίση, να έχουν ανοιχτό το βιβλίο τους στη σελίδα 14 για να συμβουλεύονται το αντίστοιχο πινακάκι.
Γλώσσα
Αντιγράφουμε τις ασκήσεις από το αρχείο Τετράδιο Εργασιών στο πράσινο τετράδιο και λύνουμε με προσοχή.
Για περισσότερη εξάσκηση στα άρθρα, μπορείς να παίξεις εδώ:
Μαθηματικά
Συνεχίζουμε την εργασία με τις ευθείες γραμμές. Αφού έχουμε τραβήξει τις γραμμές μας με τον χάρακα, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα. Ξεκίνα να ζωγραφίζεις καθένα από αυτά με διαφορετικό χρώμα, μέχρι να τα χρωματίσεις όλα. Μη βαριέσαι! Ένα έργο τέχνης θέλει χρόνο και κόπο! Όταν τελειώσεις, βάλε την εργασία σου στον φάκελό σου για να μην τη χάσεις.
Γλώσσα
Διαβάζουμε το τραγούδι Πάει ο παλιός ο χρόνος στη σελίδα 38 του βιβλίου μας και κάνουμε αντιγραφή τους 4 πρώτους στίχους. Ύστερα το ακούμε και προσπαθούμε να το μάθουμε ολόκληρο:
Στην επόμενη σελίδα υπάρχουν οι στίχοι από τα κάλαντα των Χριστουγέννων που σίγουρα ξέρεις. Ξέρεις όμως ότι σε κάθε μέρος της Ελλάδας συνήθιζαν τα λένε τα κάλαντα με διαφορετικό τρόπο; Έλα να παίξουμε στον παρακάτω χάρτη:
Διάλεξε ένα μέρος της Ελλάδας, πάτησε πάνω και άκου τα παραδοσιακά κάλαντα της περιοχής!
Μαθηματικά (και όχι μόνο)
Αφού έχουμε διαβάσει πολύ καλά τα σχήματα, κάνουμε το σταυρόλεξο στη σελίδα 38 στο λεπτό μας βιβλίο. Αν χρειαστεί, κάνουμε μια σύντομη επανάληψη. Θυμίζω ότι τα σταυρόλεξα συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα.
Τώρα που τελείωσες την εργασία με τις ευθείες, πάμε να μάθουμε για τα σχήματα στην τέχνη. Αν αγαπάς τη ζωγραφική όπως κι εγώ, μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο και να μάθεις περισσότερα για έναν σπουδαίο ζωγράφο που ζωγράφιζε χρησιμοποιώντας σχήματα:
Γλώσσα
Διαβάζουμε το παραμύθι Το αστέρι των Χριστουγέννων στις σελίδες 42 και 43 του βιβλίου μας και απαντάμε στο πράσινο τετράδιο τις δύο πρώτες ερωτήσεις (υπενθυμίζω ότι δε χρειάζεται να τις αντιγράψουμε). Στη συνέχεια κάνουμε την άσκηση 1 από το Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 73) και την άσκηση 3 (σελίδα 74) με τον τρόπο που εξηγήσαμε.
Στο πράσινο τετράδιο κλίνουμε το ουσιαστικό ο μάγειρας. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, άνοιξε στο πινακάκι του βιβλίου στη σελίδα 14.
Αν σου μείνει ελεύθερος χρόνος μπορείς να δεις την παιδική ταινία Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι στον παρακάτω σύνδεσμο:
(βασισμένη σε βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά)